De ce Rice Krispies Pop

Snap Crackle Pop astăzi am aflat de ce Rice Krispies pop atunci când laptele este turnat peste ele. Mai exact, popping-ul este un rezultat al pereților miezurilor de orez Krispies fracturare. Există două teorii predominante cu privire la procesul exact care are ca rezultat această fracturare și este foarte posibil ca ambele să aibă loc.

Rice Krispies, cunoscute și sub numele de „bule de orez”, în unele țări, sunt create prin prepararea orezului în așa fel încât să „pop” ca floricele în timpul procesului de gătit, deși mult mai puțin dramatic. Acest popping suflă sâmburii. Când orezul este terminat de gătit, majoritatea Krispies-urilor de orez vor avea pereți solizi subțiri, cu zone goale, sigilate, în interiorul cărora s-au format buzunare de aer.

în prima teorie a ceea ce cauzează fracturarea pereților, schimbarea bruscă a temperaturii cauzată de adăugarea de lapte rece la Krispies de orez face ca aerul din interiorul buzunarelor goale să se contracte brusc, ceea ce la rândul său fracturează pereții subțiri ai Krispies de orez, creând zgomotele.

a doua teorie implică și fracturarea pereților subțiri, dar printr-un mecanism diferit. Pereții subțiri ai Rice Krispies au legături foarte puternice între moleculele de amidon, datorită căldurii ridicate la care au fost preparate Rice Krispies. Când adăugați lapte rece, schimbarea bruscă a temperaturii pune o cantitate mare de stres asupra acestor legături, datorită absorbției inegale. Acesta este de fapt exact același lucru care se întâmplă atunci când turnați apă fierbinte peste un parbriz înghețat. Această schimbare dramatică a temperaturii face ca atât sticla din parbriz, cât și pereții Rice Krispies să se spargă.

dacă ți-a plăcut acest articol, s-ar putea să te bucuri și de noul nostru podcast popular, The BrainFood Show (iTunes, Spotify, Google Play Music, Feed), precum și:

  • de ce gogoșile au găuri?
  • de ce nasul tău curge când este rece
  • de ce alimentele picante îți pot face nasul să curgă
  • de ce biscuiții au găuri
  • de ce este aproape imposibil să te gâdili

fapte Bonus:

  • în timp ce Rice Krispies sunt umflate prin pregătirea miezurilor cu abur pentru a oferi umiditatea necesară miezurilor pentru a le „pop” în mod corespunzător, sunt posibile și alte metode de a umfla orez/porumb/grâu/etc. Cea mai populară altă metodă se numește „umflarea pistolului”. În această metodă, miezurile sunt gătite sub presiune ridicată. Când procesul de gătit se află în stadiul potrivit, având în vedere kernelul special, presiunea este eliberată, determinând extinderea rapidă a kernelului. Această metodă tinde să producă un produs final mai spongios, mai degrabă decât crocant, ca metoda utilizată cu Krispies de orez.
  • o altă metodă de a crea cereale pufoase este de a folosi aluatul, mai degrabă decât sâmburii înșiși. În această metodă, bilele mici ale aluatului sunt încălzite rapid folosind aer cald. Acest lucru face ca umiditatea din kernel să fiarbă rapid, umflând și uscând aluatul.
  • popularul slogan Rice Krispies în limba engleză este ” Snap! Crackle! Tată!”În limba germană, sloganul este” Knisper! Kasper! Knusper!”În spaniolă, este” Pim! Pum! Pam!”În franceză este” Cric! Crac! Croc!”În Suedia este” Piff! Paff! Puff!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.