Ce este analiza VRIO: cum se face corect

vrio-analysis

analiza VRIO este un instrument în planificarea strategică, utilizat de firme pentru a lua decizii de afaceri eficiente. Analiza oferă informații, iar rezultatele vor oferi, sperăm, un avantaj competitiv.

cuprins

ce este analiza VRIO?

VRIO este o analiză internă. Este folosit pentru a identifica și evalua resursele într-o companie. Răspunzând în mod specific la întrebare,Ce avantaje competitive va furniza companiei?

modelul de analiză VRIO se referă la patru criterii pe care firmele le consideră:

  • valoare
  • raritate
  • Imitabilitate
  • organizare

vom descompune implicarea lor mai jos și vom explica cum se face o analiză VRIO.

business-how-to-do-vrio-analysis

valoarea resurselor în analiza VRIO

dacă resursele pot fi folosite ca un avantaj, este posibil ca acestea să ofere oportunități benefice.De asemenea, pot elimina sau reduce impactul unei amenințări. Părțile interesate determină valoarea dacă resursele sunt sau nu benefice pentru companie.

resursa poate ajuta compania în diverse domenii, pe plan intern și extern. Luați în considerare progresele politice, economice, sociale și tehnologice. Dacă resursa ajută într-una sau mai multe dintre aceste regiuni, poate fi crucială pentru dezvoltarea firmei.

dar dacă nu oferă beneficii, nu este util. Asta o face o slăbiciune în analiza VRIO. De exemplu, ar putea fi o resursă costisitoare. Dacă firma reduce finanțarea, poate aloca banii în altă parte pentru a vedea o creștere a veniturilor.

trebuie să luați în considerare și cumpărătorii, furnizorii și rivalitatea. Resursa poate fi o amenințare pentru consumatori, o problemă cu furnizorii sau o concurență sporită din partea altora. Dacă poate fi înlocuit, aceasta este și o slăbiciune.

cu aceasta, analiza V în VRIO completă.

raritatea resurselor

cât de rară este resursa?

dacă este rară, aceasta poate fi o forță. Înseamnă că competiția va avea dificultăți în a o folosi pentru ei înșiși.

Iată un exemplu de analiză VRIO: luați în considerare dacă resursa este în cantități reduse. Aveți acces repetabil la acesta? Perfect! În timp ce aveți la dispoziție un articol greu de găsit, concurența este forțată să găsească înlocuitori.

dar acest lucru poate fi inversat.

când aveți acces la resursa rară, dar nu în mod repetat, nu este un avantaj permanent. Acest lucru poate fi OK dacă sunteți în căutarea pentru o soluție perioadă scurtă de timp. Dar când brandul este construit în jurul acestei resurse și nu poate fi obținut? Afacerea are de suferit.

luați în considerare dacă nu este rar sau dificil de obținut. O resursă comună înseamnă că concurenții vor avea acces și îl vor folosi. Unul ușor accesibil înseamnă că toată lumea îl poate avea.

dacă resursa nu are raritate și disponibilitate, poate fi o slăbiciune. Și astfel ar trebui să fie tăiate.

business-meeting-what-is-vrio-analysis
analiza la birou – munca grea de afaceri

Imitabilitatea resurselor

o resursă rară și dificil de dobândit asigură dificultatea de a imita. Acest lucru vă oferă un avantaj competitiv.

depinde de tine dacă să folosești puterea și să creezi oportunități. Sau pentru a anula efectele amenințărilor.

rețineți că concurenții vor observa resursa. Mai ales dacă au efectuat o analiză a concurenților.

s-ar putea să o ignore.

când companiile stabilesc că nu merită fondurile sau timpul lor pentru a obține resursa, vor merge mai departe. Dar ei pot decide să-l duplicat. Dacă este ușor de obținut, este probabil ca concurenții să imite sau să ia sprijinul pentru ei înșiși.

dacă este rară, vor încerca să o înlocuiască. Ei urmăresc avantajul competitiv pe care îl oferă resursa, la fel ca și tine. Dacă este rentabil și are sens logic de afaceri, concurența o va face.

resursele trebuie să fie mai mult decât rare sau dificil de obținut. Nu trebuie să fie imitabil.

business-meeting-vrio-analysis-example

valoarea organizației în analiza VRIO

acesta este ultimul pas al analizei VRIO. Aceasta necesită determinarea valorii, rarității și imitabilității mai întâi. Dacă resursa a trecut toate aceste trei cerințe, compania trebuie organizată. În caz contrar, beneficiile pot aluneca.

compania poate exploata avantajul competitiv. În acest moment, departamentele din cadrul companiei vor fi analizate pentru a se asigura că este gata să utilizeze această resursă pentru a profita din plin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.