Tallit on Yom Kippur

postat pe 12 septembrie 2017 de Rabinul Jim Bennett

la intrarea într-o sinagogă tradițională în seara de Yom Kippur, noaptea solemnă a lui Kol Nidre, Rugăciunea bântuitoare de anulare a jurămintelor și iertare, s-ar putea să fii lovit de ceva neobișnuit. Spre deosebire de orice altă noapte a anului Evreiesc, când aproape un singur tallit (șal de rugăciune) este văzut într-un shul tradițional, Yom Kippur găsește fiecare adult evreu care observă în mod tradițional înfășurat în tallit. De la micul tallitot înfășurat în jurul umerilor până la uriașul „tallitot gedolot” care înghite întregul corp, inclusiv capetele multor bărbați, Yom Kippur este singura noapte a anului în care „tallis” iese din depozit pentru a fi văzut după apusul soarelui. De-a lungul restului anului, tallit este purtat doar în serviciul de dimineață, în special atunci când se citește Tora. Yom Kippur este diferit, chiar și pentru noi ca sinagogă de reformă.

timp de mai bine de 100 de ani, membrii majorității congregațiilor reformatoare au evitat purtarea tallitului. Fondatorii iudaismului reformă în Germania și în această țară, în mijlocul secolului al 19-lea, a respins tallit, împreună cu alte haine rituale ca arhaice și străine. În dorința lor de a se potrivi și de a se asimila mai mult cu cultura contemporană, au adoptat în schimb hainele și chiar cozile vecinilor lor protestanți. Chiar și în secolul al 20-lea, tallit a rămas oarecum străină și, probabil, nedorite în multe sinagogi de reformă.

cu toate acestea, în ultimele decenii, tot mai mulți evrei, indiferent de sexul lor, aleg să exploreze practica spirituală și sensul de a se înfășura într-un tallit pentru rugăciune. La fel ca majoritatea sinagogilor de astăzi, salutăm tallit și încurajăm utilizarea acestuia. Credem că actul de a ne înfășura în tzitzit, marginile neobișnuite ale tallitului, ne poate lega literalmente de strămoșii noștri și poate crea o separare fizică între sentimentele noastre obișnuite și cele pe care le căutăm în actul rugăciunii și închinării.

Yom Kippur invită în special această practică și marchează un loc bun pentru a începe. Pe măsură ce intrăm în spațiul zilei ispășirii, o zi în care trebuie să ne imaginăm că mortalitatea noastră este omniprezentă și fragilitatea noastră umană la îndemână, suntem invitați să ne înfășurăm în tallit, căutând confortul tradiției, al poporului nostru, să știm că nu suntem singuri. Înveliți în aceste” pături înfășurate ” ale tradiției evreiești, putem găsi siguranță și credință. Știind că suntem în același spațiu spiritual ca și strămoșii noștri, chiar îmbrăcați puțin ca ei, ne dăm seama că suntem conectați cu ei prin credință și destin.

tallit reprezintă, de asemenea, obligațiile noastre evreiești de a respecta mitzvot și de a aduce dreptate și pace.

Mishkan Hanefesh, noua noastră carte de rugăciuni de înaltă zi sfântă, ne amintește că „este scris în Cartea lui Iov:” m-am îmbrăcat în dreptate și m-a îmbrăcat. Dreptatea era mantia și turbanul meu” (29: 14). Această metaforă biblică sugerează o viață trăită cu integritate, în care acțiunile cuiva sunt ‘toate dintr-o bucată’, guvernate de un principiu general. Înfășurându-ne într-o haină ale cărei franjuri amintesc de obligațiile noastre evreiești, și noi încercăm să ne îmbrăcăm în dreptate.”

berachah, sau binecuvântare, pentru purtarea unui tallit spune, ” Mulțumesc lui Dumnezeu pentru toate mitzvot, și pentru posibilitatea de a mă înfășoare în tzitzit.”Imaginați-vă generații care nu au avut această oportunitate.

dacă dețineți un tallit, chiar dacă este depozitat departe în naftalină, vă invit să-l aduceți la templu și să-l purtați în seara de Yom Kippur. Încearcă să simți că e o îmbrățișare străveche. Dacă ai purtat unul când ai devenit bar sau Bat Mitzvah, Găsește-l și adu-l. Amintiți-vă confortul pe care vi l-a adus. Dacă aveți un tallit pe care l-a purtat tatăl sau bunicul dvs., amintiți-vă de ce l-au purtat și încercați-l anul acesta. Dacă ai nevoie de un tallit pe care să-l porți, Anunță-mă și îți voi găsi unul.

Înscrieți-vă aici pentru a primi actualizări la această serie ca e-mailuri livrate direct în căsuța de e-mail.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.