Făcând o înghețată care se topește mai lent

cercetătorii au descoperit o proteină care poate fi utilizată pentru a crea înghețată care se topește mai lent decât produsele convenționale. Funcționează legând împreună aerul, grăsimea și apa — creând o budincă cu o consistență super-netedă.

dezvoltarea ar putea permite, de asemenea, produse cu niveluri mai scăzute de grăsimi saturate — și mai puține calorii. Oamenii de știință de la universitățile din Edinburgh și Dundee spun că înghețata făcută cu proteina ar putea fi disponibilă în trei până la cinci ani.

pe lângă păstrarea înghețatei mai mult timp pe vreme caldă, ar putea preveni formarea cristalelor de gheață, asigurând o textură fină și netedă precum cele ale mărcilor de lux. Prof. Cait MacPhee de la școala de fizică și astronomie a Universității din Edinburgh, care a condus Proiectul, a declarat: „Suntem încântați de potențialul pe care acest nou ingredient îl are pentru îmbunătățirea înghețatei, pentru consumatori și pentru producători.”

echipa a dezvoltat o metodă de producere a noii proteine — care apare în mod natural în unele alimente — în bacterii prietenoase și funcționează prin lipirea picăturilor de grăsime și a bulelor de aer, făcându-le mai stabile într-un amestec. Se crede că utilizarea ingredientului ar putea aduce beneficii producătorilor, deoarece poate fi procesată fără a schimba altfel performanța și poate fi produsă din materii prime durabile.

proteina, cunoscută sub numele de BslA, a fost dezvoltată cu sprijinul Consiliului de cercetare în inginerie și științe fizice și al Consiliului de cercetare în Biotehnologie și științe Biologice. Dr. Nicola Stanley-Wall, de la Universitatea din Dundee, a declarat: „a fost distractiv să lucrăm la utilizarea Aplicată a unei proteine care a fost identificată inițial datorită scopului său practic în bacterii.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.