ce este o melodie contra?

uneori, atunci când un compozitor/aranjor dorește să adauge entuziasm sau complexitate unei secțiuni de muzică, un model simplu de acompaniament „stoc” nu este suficient. Adăugarea uneia sau mai multor linii în mișcare care susțin melodia poate îngroșa o textură homofonică, menținând în același timp claritatea melodică care definește homofonia.

iată câteva exemple de melodie din secțiunea anterioară aranjată pentru cvartetul de coarde cu melodii contra.

în acest exemplu, melodia contra ar trebui să pară familiară. Observați că viola și violoncelul oferă un model de acompaniament de nota a opta bazat pe tonuri de coardă.
în acest exemplu vedem vioara 2 armonizând cu melodia și viola jucând o melodie contra sincopată. Viola și violoncelul au figuri ritmice simple care se potrivesc împreună ca piesele unui puzzle. Viola cântă mai ales pe ritmurile 1, 2 și 4, în timp ce violoncelul joacă mai ales pe ritmurile 1, 3 și 4.
în acest exemplu violoncelul are melodia, vioara 1 are melodia contra, iar instrumentele rămase se armonizează cu vioara 1. Observați cum utilizarea notelor și odihnelor staccato oferă spațiu melodiei violoncelului pentru a cânta prin textură.
acest exemplu arată ce se întâmplă atunci când o linie melodică este complet armonizată într-o textură homofonică. Această textură apare frecvent în setările de imnuri. Observați că fiecare linie este distinctă, dar dependentă de melodia vioara 1.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.