impozitul reținut la sursă: Ghidul începătorilor pentru întreprinderile mici din Nigeria

fie că renunțați la un loc de muncă plătit pentru a vă conduce propria afacere, fie că intrați în afaceri cu experiență de angajare zero; un lucru este sigur: deveniți administrator și lider de afaceri dacă vă scalați. Ca atare, este necesar să îndepliniți unele obligații manageriale în interesul afacerii dvs.

acest lucru este de a preveni expert vă suferă Taxe nejustificate pe termen lung. Una dintre aceste obligații este problema reținerii la sursă care vine în diferite moduri. Iată un ghid cuprinzător care detaliază tot ce trebuie să știți despre impozitul reținut la sursă în Nigeria.

ce este un impozit reținut la sursă?

un impozit reținut la sursă este practic o sursă anticipată și indirectă de impozitare dedusă la sursă din facturile contribuabilului. Scopul principal este de a capta cât mai mulți contribuabili care ar fi putut evita impozitul în plasa fiscală. Ratele de impozitare reținute la sursă sunt de obicei de 10% sau 5%, în funcție de tipul de tranzacție și de Autoritatea de colectare a impozitului (care poate fi un Federal Inland Revenue sau State Inland Revenue).

impozitul reținut la sursă

cum funcționează?

atunci când o companie sau o persoană furnizează bunuri sau servicii unei alte companii, o factură va fi emisă de obicei ca dovadă a unei tranzacții. Dacă, de exemplu, suma plătibilă de către cumpărător este N1million la rata de impozitare relevantă este de 10%, atunci la plată cumpărătorul va deduce N100, 000 din factura furnizorului și apoi remite autorității fiscale relevante.

Cumpărătorul este, de asemenea, obligat să obțină dovezi de remitere sub forma unei note de credit fiscale reținute la sursă în numele furnizorului. Furnizorul poate utiliza acum creditul fiscal pentru a nu reduce impozitul pe venit datorat la sfârșitul anului de evaluare.

cum folosesc o notă WHT pentru a-mi reduce impozitele pe venit?

WHT este o plată în avans a impozitului pe venit, prin urmare,dacă la sfârșitul unui exercițiu financiar impozitul dvs. de plătit este N500,000.00 și un agregat al tuturor bancnotelor dvs. de credit WHT este N200, 000.00,impozitul net pe care îl veți plăti Guvernului va fi N300, 000.00. De aceea este important să vă păstrați nota WHT.

reținerea la sursă 2

vă rog să-mi spuneți mai multe despre nota WHT

bine, nota de credit WHT este un document emis de o autoritate fiscală relevantă unui beneficiar ca dovadă că impozitul reținut la sursă a fost dedus din activitatea sa. De obicei, este emis companiei care a dedus WHT din factura dvs. ca atare, trebuie să vă străduiți să vă întoarceți întotdeauna și să o solicitați. Acest lucru se datorează faptului că fără aceasta nu veți putea solicita înapoi banii care au fost deduși din factura dvs.

o notă de credit WHT va include următoarele

  1. Numărul de Credit
  2. numele contribuabilului (cumpărătorul serviciilor sau bunurilor dvs.) care a dedus impozitul și a remis în numele dvs.
  3. Numele Beneficiarului a cărui factură a fost dedusă (care presupun că sunteți dvs.)
  4. data tranzacției, inclusiv natura facturii, inclusiv valoarea facturii, care a fost tranzacția

deci, ce se întâmplă dacă clientul meu nu reușește să remită taxele mele la timp?

păcat, nu puteți face nimic altceva decât să vă plângeți și apoi să listați pe negru clientul. Cu toate acestea,autoritatea fiscală, după ce a observat, are penalități cuprinse între 200% pe an din impozitul care nu este remis pentru companii și N5, 000 pe an pentru persoane fizice. Înțeles în cazul în care clientul nu reușește să remită N100k în reținerea impozitelor deja deduse din factura pedeapsa lui va fi să plătească N200k suplimentar.

această pedeapsă se aplică și oricui nu reușește să deducă. Din fericire, însă, autoritatea fiscală poate exercita clemență și acorda implicit unele amânare împotriva pedepsei.

taxa reținută la sursă a remitătorului

ca Remitător , când trebuie să remit impozitele pe care le deduc?

deci, dacă deduceți impozitele din factura furnizorilor, trebuie să depuneți declarații la sfârșitul oricărei luni date. Tot ce faceți este să întocmiți un program care să detalieze lista companiilor din care ați dedus impozitele, adresele acestora, valoarea facturilor, impozitul dedus și rata, numele și adresa dvs. ca plătitor de impozite și autoritatea fiscală relevantă . Apoi atașați un cec(e) pentru suma totală dedusă pentru luna.

puteți plăti direct la bancă. Băncile aceste zile au agent care colectează aceste cecuri în numele dumneavoastră și de a obține cu promptitudine primirea de plată în numele dumneavoastră. După obținerea primirii plăților, vă duceți acum la autoritatea fiscală relevantă atașată programului dvs., astfel încât să puteți primi notele de credit WHT în numele clienților dvs. Ar trebui să păstrați un fișier pentru toată nota de credit WHT pe care o primiți în numele clienților dvs. pentru o accesibilitate ușoară.

înseamnă că toate tranzacțiile implică WHT?

WHT este în principal pentru tranzacții care implică contract de cumpărare. Ceea ce înseamnă acest lucru este că WHT poate fi dedus din factura dvs. numai dacă implică furnizarea de bunuri și servicii către o destinație solicitată de clientul dvs. WHT nu pot fi deduse în cursul obișnuit al afacerii dvs., adică dacă vând Săpunuri și vin la magazinul sau piața dvs. pentru a cumpăra săpunul, nu pot deduce WHT din chitanța dvs.

cu toate acestea, dacă vă cer să-mi furnizați, atunci acesta devine un contract și, ca atare, sunt obligat să deduc WHT de la dvs.

vă rog ce vreți să spuneți cu adevărat prin autoritatea fiscală relevantă?

o autoritate fiscală relevantă este fie statul, fie Guvernul Federal. Guvernul de Stat a colectat WHT de la persoane fizice sau comercianți unici în temeiul Legii privind impozitul pe venitul Personal. Federal Inland Revenue colectează impozit în numele guvernului Federal în conformitate cu Legea privind impozitul pe venit al companiei

avertisment: nu uitați să consultați întotdeauna un consultant fiscal pentru ajutor cu impozitele dvs. Acest lucru servește doar ca ghid.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.