cel mai bun moment pentru a merge pe Camino de Santiago

mulți oameni care se pregătesc pentru Camino vor să știe când este cel mai bun moment pentru a o face. În general, lunile de primăvară-vară, aprilie-septembrie, sunt cel mai bun moment pentru a merge pe Camino de Santiago. Pentru a restrânge perioada, trebuie să decideți traseul Camino pe care doriți să îl parcurgeți. Traseele prin sudul și centrul Spaniei sunt mai bine de mers pe jos primăvara înainte de a deveni prea cald. Traseele de coastă sau montane din nordul Spaniei sunt plăcute de mers pe jos în lunile de vară.

există mai multe aspecte pentru a găsi cel mai bun moment pentru a merge pe Camino. Prima dintre ele este vremea; nu vrei să fie prea cald, prea ploios sau prea rece. În al doilea rând, aglomerarea, este important să luați în considerare dacă veți merge pe una dintre rutele populare Camino. Nu vrei să-ți faci griji în fiecare zi că nu poți găsi un loc unde să dormi. În al treilea rând, prețurile, este strâns legată de sezonalitate. Unele rute Camino de coastă, de exemplu, Camino del Norte, trec pe lângă locuri de vacanță de vară foarte populare, ca urmare, prețurile de cazare cresc semnificativ în timpul sezonului estival de vârf. Să analizăm în detaliu aceste trei aspecte.

Vremea dimineața devreme pe Camino de Santiago la sfârșitul lunii septembrie
sfârșitul lunii septembrie pe una dintre rutele Camino de Santiago

când este cea mai bună vreme pentru a face Camino de Santiago?

am parcurs șapte rute Camino în diferite luni; aprilie, mai, iunie, septembrie, octombrie și noiembrie. După cum puteți vedea, nu am mers niciodată pe Camino în lunile de vară de vârf din iulie și August, deoarece devine prea ocupat și prea cald. Primăvara este timpul nostru preferat pentru a merge pe Camino, în special pe rutele sudice; este cald și însorit, dar nu prea cald, nu sunt prea mulți oameni, iar câmpurile sunt acoperite de flori.

după cum am menționat deja cele mai bune luni pentru mers variază în funcție de traseul Camino. Să ne concentrăm pe cele 7 rute principale Camino de Santiago și cele mai bune luni pentru mersul pe fiecare dintre ele.

Camino Frances trece prin Navarra, La Rioja, Castilla da Leon, și Galicia. Este de departe cel mai popular traseu, în special ultimii 100 km de la Sarria la Santiago. Cele mai bune luni meteorologice pentru a face acest lucru sunt mai, iunie și septembrie. Este cald, dar nu prea cald, nu este prea multă ploaie. Am mers camino francez în septembrie. În cea mai mare parte a lunii, am avut o vreme foarte frumoasă și confortabilă, cu câteva zile ploioase (în Galicia) și câteva zile fierbinți (plimbându-mă prin Meseta).

Camino Portuguese începe în Portugalia și se termină în Galicia, Spania. Este al doilea cel mai popular Camino (pornind de la Porto sau Tui, foarte puțini pelerini încep în Lisabona). Cam aceleași luni ca și pentru ruta anterioară; mai, iunie și septembrie. Iulie și August va fi bine prea în nordul Portugaliei și Galicia nu se extrem de cald chiar și în timpul lunilor de vară de vârf, dar încă mai puteți obține câteva zile dogoritor. Dacă sunteți de planificare pentru a merge camino portughez de la Lisabona apoi aprilie și mai sunt cele mai bune luni în acea parte a țării devine foarte cald în iulie și August. Am mers pe acest traseu în luna mai pornind de la Lisabona și a avut vreme frumoasă tot drumul cu poate una sau două zile ploioase.

Alya în domeniul de maci pe Camino mai
Alya în domeniul de maci pe Camino portughez mai, o lună bună pentru a face Camino

Camino del Norte trece prin țara Bascilor, Cantabria, Asturias, și Galicia. Este al treilea traseu cel mai popular. Urmează frumoasa coastă de Nord a Spaniei, prin urmare, lunile de vară iunie-septembrie este cel mai bun moment pentru mersul pe jos. Nu e la fel de cald aici ca în interiorul Camino Frances. Am mers pe Camino de Nord în octombrie. În primele două sau trei săptămâni, am avut o vreme foarte frumoasă și caldă. Până la sfârșitul lunii, când am ajuns în Galicia, s-a răcit și a plouat, am primit chiar și niște zăpadă.

traseul Camino Primitivo trece prin Asturia și Galicia. Este un traseu montan prin zona care vede o mulțime de ploaie în primăvara/toamna și destul de un pic de zăpadă în timpul iernii. Iunie-August sunt cele mai bune luni pentru mersul pe jos aici. Cele mai calde luni cu cele mai puține precipitații. Am terminat Camino Primitivo la începutul lunii iunie, dar au fost destul de ghinionist cu vremea am primit o mulțime de ploaie în munți. Nu era frig doar ploios și acoperit de nori.

Via De La Plata este cea mai lungă dintre cele 7 rute camino discutate. Începe în Andaluzia și traversează Extremadura, Castilla da Leon, și se termină în Galicia. În Andaluzia și Extremadura, acesta devine extrem de cald în timpul verii, iulie – septembrie temperaturile zi sunt peste 40C centimetrul. Este o zonă foarte uscată, cu puține orașe și sate. Acest traseu nu este recomandat să meargă în timpul verii. Aprilie, mai și octombrie sunt cele mai bune luni pentru a face acest lucru. Am început să mergem pe Via De La Plata la mijlocul lunii aprilie. A fost frumos, cald, uneori un pic acoperit de nori, dar în general vreme foarte confortabil pentru mersul pe jos.

Camino Ingles, cea mai scurtă rută Camino care se termină în Santiago de Compostela. Trece prin Galicia unde nu se încălzește niciodată, dar plouă mult. Lunile de vară, iunie-septembrie, sunt cel mai bun moment pentru mersul pe jos acest Camino. Am mers-o în iunie și am avut vreme frumoasă; zile calde și însorite, fără ploaie.

Camino Finisterre este singura rută care începe în Santiago De Compostela. Este un traseu scurt în Galicia, care duce la coasta. La fel ca în cazul Camino-ului englez iunie-septembrie sunt cele mai bune luni pentru mersul pe jos. Am făcut-o în noiembrie după finalizarea Camino del Norte și am avut vreme teribilă; vânt puternic și ploi abundente pentru întreaga săptămână.

Muxia într-o zi ploioasă din noiembrie nu este o lună bună pentru mersul pe jos Camino
vreme rece acoperit de nori și ploios pe Camino Finisterre în noiembrie

Aflați mai multe despre condițiile meteorologice medii în diferite regiuni ale Spaniei.

dacă vă planificați pelerinajul, avem câteva sfaturi cu privire la pregătirea pentru Camino de Santiago pe care le-ați putea găsi utile.

când este cel mai aglomerat timp pe Camino?

potrivit Biroului Pelerinului din Santiago de Compostela în 2019 (datele pentru 2020 și 2021 nu pot fi considerate medii), 347 578 de pelerini au sosit în Santiago.

unele rute Camino devin extrem de aglomerate în timpul sezonului de vârf, unele nu văd mulți pelerini în general. Lunile de vară din iunie, iulie și August sunt, în general, cele mai aglomerate perioade din Camino de Santiago. În 2019, 47% dintre pelerini au sosit la Santiago în aceste trei luni (iunie – 14%, iulie – 15%, August – 18%).

Camino Frances (54,6% dintre pelerini au finalizat acest traseu în 2019) devine supraaglomerat între iunie și începutul lunii septembrie, în special ultima parte a traseului din Sarria (27,6% dintre pelerini). Există multe grupuri spaniole organizate care fac această parte. Principala problemă cu prea mulți pelerini este găsirea de cazare bugetară. Unele părți ale Camino au opțiuni limitate, de exemplu Meseta. Dacă ajungeți prea târziu sau nu rezervați un pat în avans, este posibil să fiți forțat să continuați să mergeți până în orașul următor sau să luați un taxi și să conduceți la cel mai apropiat hotel disponibil. Din fericire, partea din Sarria are o mulțime de albergues în ciuda multor oameni, de obicei nu este o problemă să găsești un pat.

pelerinii și-au aliniat rucsacul așteptând ca un albergue să deschidă
o linie de rucsac în fața publicului Albergue pe Camino Frances la începutul lunii septembrie

camino portughez din Porto (27% dintre pelerini) este un alt traseu care devine ocupat în lunile iulie, August și prima jumătate a lunii septembrie. Nu este la fel de rău ca pe Camino Frances există diferite opțiuni de traseu; ruta de coastă, ruta Centrală și calea spirituală. Pelerinii sunt distribuiți între aceste rute.

Camino de Nord (5,5% pelerini) este un alt traseu care depinde foarte mult de sezonalitate nu numai din cauza pelerinilor. Camino trece prin locuri foarte populare de vacanță pe plajă din nordul Spaniei, care văd mii de turiști în lunile de vară. Datorită cererii ridicate prețurile la cazare crește semnificativ din iulie până la jumătatea lunii septembrie. Unele orașe și orașe nu au multe albergues publice, uneori, trebuie să stați în pensiuni și hoteluri.

vreme frumoasă însorită pe Camino del Norte în octombrie
vreme frumoasă pe Camino del Norte la începutul lunii octombrie, un moment bun pentru a merge pe Camino fără mulțimi turistice

în ceea ce privește celelalte rute Camino, acestea devin mai aglomerate în lunile de vară, dar niciodată supraaglomerate. Dacă doriți să mergeți pe Camino în iulie sau August și nu vă place mulțimile, alegeți una dintre rutele mai puțin cunoscute, de exemplu, Camino Primitivo, Camino Ingles.

dacă sunteți în căutarea singurătății pe Camino, puteți merge pe orice traseu în afara sezonului sau puteți alege unul dintre Caminos-urile off-the-beated-track, de ex.Via De La Plata, Camino de Madrid, Camino Sanabres etc. Este important să ne amintim că cu cât sunt mai puțini pelerini pe traseu, cu atât are mai puțină infrastructură. Astfel de rute nu sunt cele mai bune opțiuni pentru a merge ca primul dvs. Camino de Santiago. Sunt pentru pelerini mai experimentați sau călători pe distanțe lungi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.