de ce ochii pisicilor strălucesc în întuneric?

pisicile se mișcă cu grație și ușurință noaptea, ca și cum ar putea vedea perfect. Cu toate acestea, pisicile nu pot vedea în întuneric complet, dar au o viziune nocturnă superioară oamenilor. Ochii unei pisici tind să strălucească ca niște torțe mici.

efectul strălucitor al ochilor unei pisici este cunoscut sub numele de ‘eyeshine’. Când o pisică își lărgește pupilele pentru a se adapta la iluminarea slabă, lumina intră în retină. Apoi sare de pe un strat suplimentar în spatele retinei, numit tapetum lucidum. Acest lucru oferă efectul colorat și strălucitor al ochilor unei pisici, deoarece lumina se reflectă din celulele din spatele retinei.

culoarea pe care ochii unei pisici o strălucesc noaptea depinde de o serie de factori. Nuanțele comune includ verde, albastru și auriu. Ceea ce contează cel mai mult este că ochii unei pisici se pot lumina în condiții sumbre.

De Ce Ochii Pisicilor Strălucesc Noaptea?

ochii strălucitori ai unei pisici ar putea fi comparați cu efectul de ochi roșii al fotografiei umane. Când suntem expuși la fotografii flash, ochii noștri reflectă lumina puternică din retină. Aceasta apare roșie, deoarece imaginea surprinde reflexiile vaselor de sânge din spatele ochiului.

ochii de pisică strălucesc de obicei o culoare diferită, strălucitoare. Acest lucru se datorează tapetum lucidum, un strat de celule reflectorizante din spatele retinei unei pisici. Tapetum lucidum se traduce ca „strat strălucitor” în latina sa originală.

tapetum lucidum este ca o a doua șansă pentru o pisică să vadă. Viziunea pisicilor se învârte în jurul luminii care intră în ochi, iar retina reflectă apoi această lumină. Tapetum lucidum absoarbe orice lumină care a scăpat de retină, îmbunătățind vederea nocturnă felină cu aproximativ 44%.

efectul strălucitor are loc prin acest proces de reflecție. Deoarece pisicile au ochii atât de largi, se ia multă lumină. Celulele găsite în tapetum lucidum apoi sări această lumină înapoi, creând iluminare. Cu cât ochii unei pisici sunt mai strălucitori, cu atât viziunea ei va fi mai puternică în zonele slab iluminate.

pisicile pot vedea în întuneric?

ochiul felin este mare și rotund, conceput pentru a optimiza vederea periferică. În plus, acest lucru îmbunătățește viziunea de noapte felină. Dimensiunea ochilor pisicilor asigură faptul că absorb și reflectă chiar și cea mai slabă lumină.

lămpile stradale, sau chiar lumina lunii, vor oferi unei pisici suficientă iluminare pentru a vedea bine. Aceasta înseamnă că o pisică poate detecta prădătorii și vâna noaptea. De asemenea, pisicile își pot simți drumul în întuneric folosind mustățile.

ochii pisicilor strălucesc ca niște lanterne mici, dar penetrante în întuneric. Acest lucru poate părea puțin ciudat, dar este un lucru pozitiv, deoarece înseamnă că viziunea nocturnă a pisicii dvs. funcționează la capacitate maximă.

de ce ochii pisicii strălucesc culori diferite?

culoarea pe care ochii unei pisici o strălucesc în întuneric depinde de diverși factori. Pigmentarea ochilor și a blănii sunt influențe proeminente. Vârsta va schimba, de asemenea, culoarea ochilor unei pisici noaptea. Pe măsură ce pisica îmbătrânește, tapetum lucidum devine mai puțin impactant.

s-ar putea să descoperiți că ochii pisicii dvs. strălucesc o culoare diferită de nuanța lor obișnuită. Iluminarea ochilor unei pisici nu este irisul în sine. Este o compoziție de celule găsite în tapetum lucidum al unei pisici, care mărește această colorare.

cele mai comune elemente găsite în tapetum lucidum ale unei pisici sunt zincul și riboflavina. Acesta din urmă, în special, este comun în ochiul felin. Un exces sau o inadecvare a acestor celule va influența culoarea ochilor noaptea.

pisici ochi strălucitori Verde

verde este cea mai comună culoare pentru ochii felini să strălucească în întuneric. Acest lucru se datorează parțial faptului că nuanțele de verde sunt printre cele mai frecvente culori ale ochilor la pisici. Următoarele rase de pisici au ochi verzi în condiții de lumină și întuneric:

 • abisinian
 • egiptean Mau
 • Havana Brown
 • norvegian pisică pădure
 • albastru rusesc
 • Sphynx
 • Angora Turcească

chiar dacă pisica ta are ochi verzi, nu toți ochii felini vor străluci aceeași nuanță. Există diferențe subtile în nuanțele de verde, chiar și în cadrul raselor și fraților identici. De asemenea, rețineți că culorile alternative ale irisului pot încă să strălucească verde noaptea. Acesta este un răspuns la celulele găsite în tapetum lucidum.

de ce ochii pisicilor strălucesc noaptea?

pisici ochi strălucitori Albastru

toți pisoii se nasc cu ochi albaștri. Aceasta înseamnă că pisicile tinere, în special, vor afișa ochi albaștri strălucitori noaptea. În timp, culoarea ochilor multor pisici se schimbă. Cu toate acestea, ochii albaștri sunt obișnuiți la anumite rase de pisici adulte. Exemple notabile de feline cu ochi albaștri sunt:

 • balineză
 • birmaneză
 • Himalaya
 • Javaneză
 • Persană
 • Siameză

dacă ochii pisicii tale sunt de obicei albaștri și strălucesc această culoare, rareori este un motiv de îngrijorare. Cu toate acestea, dacă pisica dvs. are blană albă și ochi albaștri, verificați punctele de etanșare negre. Acest lucru sugerează că pisica va păstra niveluri de vedere adecvate vârstei.

din păcate, pisicile cu blană albă, cu ochi albaștri, fără aceste marcaje, pot fi predispuse la orbire timpurie. Acest lucru va duce la ochi roșii strălucitori noaptea. Tapetum lucidum nu funcționează corespunzător.

ochii pisicilor galbeni strălucitori

pisicile siameze au ochi albaștri, dar ochii lor strălucesc frecvent galben sau auriu. Aceasta este o ciudățenie naturală a rasei siameze și nu este un motiv de îngrijorare.

la alte rase, ochii galbeni pot fi un simptom al riboflavinei în dieta pisicii. Consumată în exces, această vitamină poate provoca leziuni hepatice. Din fericire, o astfel de toxicitate este rară la feline. Pisicile au în mod natural mai multă riboflavină în tapetum lucidum decât zincul.

dacă sunteți îngrijorat, creșteți aportul de carne și grăsimi animale al pisicii dvs., deoarece aceasta ajută pisica să ingereze mai multă taurină, contracarând riboflavina și stimulând vederea nocturnă. O deficiență a acestei vitamine este mai dăunătoare decât un exces.

ochii pisicilor Strălucind roșu

dacă ochii pisicii tale strălucesc roșu în întuneric, sugerează că tapetum lucidum eșuează. Acest lucru creează același impact ca fotografia umană, așa cum s-a discutat anterior. Ochii pisicii tale reflectă mușchiul din spatele retinei, dar lumina nu ajunge la tapetum lucidum. Acest lucru este frecvent la pisicile în vârstă, deoarece ochii încep să se degradeze odată cu vârsta.

ochii roșii ar putea fi, de asemenea, rezultatul unei surse de lumină surprinzătoare. Dacă ochii unei pisici nu se așteptau să fie inundați de lumină, se vor dilata rapid, ducând la apariția sângelui. Aceasta ar trebui să fie o estetică temporară și nu regulată.

ochi de pisică Strălucind două culori diferite

dacă o pisică are culori de ochi nepotrivite, acest lucru este perfect natural. Tapetum lucidum reflectă diferitele culori de bază. Dacă observați acest lucru doar din anumite unghiuri, este doar lumina care reflectă din diferite poziții. Dacă problema apare brusc, viziunea sa poate eșua într-un singur ochi.

Ochii pisicii nu strălucesc în întuneric

ochii unei pisici ar trebui să strălucească întotdeauna în condiții slabe. Dacă ochii pisicii tale nu reușesc să se lumineze în condiții sumbre, s-ar putea să se lupte să vadă bine.

lipsa culorii luminoase sugerează că lumina nu ajunge la retină. Aceasta, la rândul său, înseamnă că lumina nu ajunge la tapetum lucidum. Drept urmare, pisica ta se va lupta să vadă în întuneric. Aceste circumstanțe sugerează o problemă de vedere generică. Cauzele problemelor de vedere la feline includ:

 • glaucom
 • conjunctivită
 • cataractă la unul sau ambii ochi
 • infecții virale
 • insuficiență taurină
 • insuficiență vitamina A

tapetum lucidum are nevoie de lumină pentru a reflecta. Ochii de pisică nu sunt mai funcționali în întuneric decât cei ai unui om. La fel, dacă porniți o lumină, ochii pisicii ar trebui să se îngusteze în autoconservare. Acest lucru împiedică lumina să ajungă la retină și tapetum lucidum.

puteți verifica viziunea pisicii dvs. acasă. Faceți acest lucru în timpul zilei, când pisica dvs. este trează și alertă. Tehnicile pentru testele oculare la domiciliu includ:

 • strălucind un indicator laser în fața pisicii dvs. și verificând o reacție
 • aruncând o pană (sau alt obiect ușor, silențios) și verificând dacă pisica o vânează
 • plasând obiecte moi, nepericuloase în calea pisicii dvs. către hrană, apă și așternut
 • strălucind o torță slabă în ochii pisicii dvs. și verificând pentru a vă asigura că ochiul se contractă
 • vizionarea pisicii dvs. negociind copaci și scări de pisici, asigurându-vă că se mișcă cu încredere

dacă pisica dvs. nu răspunde la acești stimuli, ar trebui să consultați un medic veterinar. După cum se explică prin cercetarea viziunii, orbirea temporară a luminii poate fi inversată.

de ce ochii pisicilor strălucesc culori diferite?

Ochii pisicii strălucesc în timpul zilei

ochii unei pisici ar trebui să strălucească doar noaptea, în special pentru perioade prelungite de timp. Dacă ochii pisicii tale par să strălucească în timpul zilei, în lumină puternică, ceva nu este în regulă. Acest lucru sugerează că pupilele pisicii dvs. sunt dilatate inutil, atrăgând mai multă lumină decât este necesar. Când se confruntă cu o sursă directă de lumină, pisicile ar trebui să-și îngusteze ochii. Explicațiile includ:

 • consumul de toxine
 • stres și anxietate
 • hipertensiune arterială (hipertensiune arterială)
 • sindromul Key-Gaskell
 • diminuarea vederii

ocazional eyeshine în timpul zilei nu este o preocupare medicală. Pisica ta și-ar fi putut lărgi ochii din cauza interesului sporit sau a fascinației, poate pentru că este văzută prada folosind vederea periferică.

ochii unei pisici care strălucesc în întuneric nu sunt înfricoșători sau siniștri, chiar dacă acest aspect vizual este adesea asociat cu Halloween-ul. Totul face parte din vederea funcțională a felinei în timpul nopții sau în condiții sumbre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.